VIELÄKÖ SIELLÄ SATAA?

Kalpea salaatinlehti työntyy maasta,
hiljaa, varoen
millaiseen seuraan joutuu.

– Risto Rasa

Kesäkuussa tilanne kasvimaalla muistutti Risto Rasan runoa. Jos vaikka seurassa ei olisikaan ollut valittamista, kasvuolot olivat kurjat: ensin tuulista ja kylmää, ja sitten loputonta sadetta. Herkkähipiäiset vihannesportulakka ja endiivi itivät vasta toisella yrittämällä. Viidakkokurkun taimet huomasivat kasvimaalle jouduttuaan olevansa liian kaukana kotoa ja katosivat eräänä viikonloppuna kuin maan nielemänä. Koko heinäkuun vesi on pulputtanut ja solissut viljelypalstan ojissa, joista on ensimmäistä kertaa ollut todella hyötyä.
DSCN7956_1
Blog_15_1_1
Onneksi sentään härkäpavulle kelpaa sää kuin sää.
 Härkäpavulla on kauniit, mustavalkoiset kukat. Tuoreita papuja odotellessa härkäpavun meheviä lehtiä voi paahtaa uunissa samoin kuin lehtikaalia: pirskaus öljyä, ripaus merisuolaa, pavunlehdet uunipellille ja hetkeksi grillivastusten alle. Paahdettujen lehtien maku muistuttaa hieman pähkinää.
Blog_15_4
Salkopavun taimet ovat myös kasvaneet hyvin, samoin kuin kiinanlaikkuköynnöksen ’Annikki’ -lajike, josta toivottavasti tulevina kesinä saadaan marjoja. Kiinanlaikkuköynnöksen ympärille istutin ruokakaupasta ostamani ruukkulehtikaalin. Käytin suurimman osan lehdistä ensin salaattina, ja jaoin sitten juurakon kolmeen osaan. Jo näistä taimista riittäisi lehtikaalia koko kesäksi, mutta kylvin lisäksi kahta muutakin lajiketta siemenestä. Vasemmanpuoleisen kuvan valkoisten tolppien takana kasvaa vadelmaa ja karhunvadelmaa. Oikealla iisoppia, valkosipulia, kesämalvikkia ja lehtikaalia. Tavallisena kesänä kesämalvikki kukkisi jo tähän aikaan.
Blog_15_3_2
On selvää, että kasvimaa tarvitsee köynnösportin. Sellaisen saa edullisesti ohuesta raudoitusteräksestä taivuttamalla. Taivutimme kaksi kuuden metrin pituista tankoa U-kirjaimen muotoon, ja painoimme tangot maahan noin puolen metrin syvyyteen molemmin puolin kasvimaan sisäänkäyntiä. Ylhäällä kaaret menevät ristiin ja ne on kiinnitetty toisiinsa nippusiteillä. Nippusiteitä lukuun ottamatta rakennelma on tyylikäs ja minimalistinen, vaikka kaaret eivät olekaan aivan täydellisiä. Istutin portin toiselle puolelle pienikukkaisen lumikärhön (Clematis ’Paul Farges’), ja se innostui heti kukkimaan. Köynnösportin pystyttämisen jälkeen istuimme taukopenkillä vertaillen porttia ja valkosipulin kukkavarsien täydellisiä kaaria ja ympyröitä ja totesimme, että valkosipuli pystyy parempaan kuin me.
Blog_15_5_2
Naapuripalstalta kylväytyneet lehtoakileijat kukkivat perennojen istutusalueella pitkään. Syvä, tumma sininen ja vaaleanpunainen olivat kaunis yhdistelmä. Perenna-alueen reunassa kuorikepolun varrella kasvaa kangasajuruohoa, joka aurinkoisella paikalla muodostaa matalia, tiheästi kukkivia mättäitä. Kangasajuruohoa voi käyttää mausteena siinä missä timjamiakin.
DSCN8015
Piparminttu kasvaa ja leviää voimakkaasti kuten kaikki mintut, joten olen ympäröinyt kasvin kokonaan juuriestematolla puolen metrin syvyyteen. Piparmintun tuoksu on parhaimmillaan lämpiminä ja paahteisina päivinä, jolloin lehtiä on ihana hieroa käsiin kasvimaalta lähtiessä. Tuon usein mintunoksia lasiin parvekkeelle ja haudutan lehdistä aamuisin teetä. Mintun vieressä kasvaa vihreä- ja tummalehtistä komeamaksaruohoa.
Blog_15_2
Nukkapähkämö ja sormustinkukat ovat suosikkejani kasvimaan perennojen joukossa. Lämpöä rakastava nukkapähkämö ei ole ollut onneksi sateesta pahoillaan, sillä olen aiemmin sekoittanut sen kasvualustaan reilusti hiekkaa. Pieniä violetteja kukkia putkahtelee hauskasti sieltä täältä paksun ’turkin’ lomasta. Kaksivuotisia sormustinkukkia ilmestyy kasvimaalla milloin mistäkin, ja ne saavat siementää vapaasti perennojen joukkoon.
Blog_15_6
Pohjanrantakukka kasvaa järvien rannoilla luonnonvaraisena, mutta sitä voi kasvattaa myös puutarhassa. Se muodostaa runsaasti pieniä, heleän vaaleanpunaisia kukkia pitkään kukkavarteen. Matkalla viljelypalstalle pyöräilen pienen rantalehdon läpi, missä kasvaa vaaleanpunaista varjoliljaa. Lähellä on ollut joskus talo, joten varjolilja lienee karannut sen puutarhasta.
DSCN8577
Kasvimaalta saa nyt mukaansa perunoiden, sipuleiden, lehtikaalin ja salaatin lisäksi myös silmänruokaa. Nyt poimin sangon täyteen virginiantädykettä, harmaamalvikkia, isotähtiputkea, pohjanrantakukkaa ja etelänruusuruohoa.

Risto Rasa, 1971: Metsän seinä on vain vihreä ovi

WHO’LL STOP THE RAIN

Cold and windy June and almost continuous downpour in July have made allotment gardening a bit difficult this year. I had hoped to get an early and delicious crop of endives, purslane and Mexican cucamelons, but because of the cold weather things took a different turn. I had to resow the endive and purslane, and the cucamelons were really not cut out for this kind of climate at all. Luckily broad beans, runner beans, kale, garlic, potatoes and onions never fail whatever the weather, so not all is lost. The perennial border is also a delight: common columbines, foxgloves, Lamb’s Ears, purple loosestrife and sedums grow well despite of the cold and rain. The newly planted clematis ’Paul Farges’ is flowering by the allotment gate, and peppermint and thyme give out a lovely scent whenever the sun comes out.  An armful of white and purple Culver’s root, lavatera, purple loosestrife, masterwort and knautias is the prettiest crop.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s