MAANPINTA PEITTOON

DSCN5788_A
Blog_22_1_A
Useimpien puutarhakasvien parhaat hetket ovat lokakuun alussa ohitse, mutta maanpeittokasvien vaihtelevien lehtimuotojen ja -värien kauneutta ei syksy himmennä. Taloyhtiön pieni piha ei tarjoa laajoja puutarhanäkymiä, ja siksi katse kiinnittyy yksityiskohtiin. Ensimmäisiä pihalla tekemiäni muutoksia oli pienialaisten nurmikkolaikkujen poistaminen ja niiden korvaaminen perennoilla. Pieniä nurmialueita oli hankala hoitaa, eikä nurmikko syvässä varjossa rakennusten pohjoisseinustoilla hyvin menestynytkään. Pensaiden ja suurten perennojen alle sekä luiskia peittämään istutin erilaisia maanpeittokasveja, joiden hoitaminen on paljon helpompaa kuin nurmikon leikkaaminen ja tietysti mielenkiintoisempaa. Maanpeittokasveilla varjon ja puolivarjon kasvupaikoille saatiin luotua vaihtelevia ja eläviä pintoja, jotka pysyvät kauniina koko kasvukauden. Nyt maanpeittokasveja on niin runsaasti, että niitä voi surutta käyttää keväällä ruukkuistutuksiin. Pihan varjoisimpiin kohtiin istutin varjoyrttiä (Pachysandra terminalis), jonka kiiltävät ja ainavihannat lehdet sopivat hyvin yhteen esimerkiksi kotkansiiven kanssa.
DSCN8964
Toinen syvän varjon maanpeittokasvi on aina luotettava lehtotaponlehti (Asarum europaeum), jonka tummat, kiiltävät lehdet ovat hyvä tausta monille suuremmille perennoille. Se kestää myös kuivuutta, kunhan ei altistu auringonpaisteelle. Kuvassa lehtotaponlehtien päällä suikertaa keltapeipin (Lamiastrum galeobdolon) kirjavalehtinen rönsy. Keltapeippi jaksaa kasvaa varjoisillakin pensasalustoilla, ja pitkine rönsyineen se leviää nopeasti. Yksin kasvaessaan se voi nopeasti valloittaa laajojakin alueita, joten sitä on hyvä pitää silmällä.
DSCN8996_2285x1714
DSCN9019
Pihan puolivarjoisilla kasvupaikoilla kasvaa kahta hopeatäpläpeippiä (Lamium maculatum), joista toisen lajikenimeä ei löydy enää muistiinpanoista, mutta sen tummanvihreitä lehtiä koristaa puhtaanvalkoinen raita. Kasvi kukkii vaaleanvioletein kukin kesäkuussa. Myös kurjenpolvia voi käyttää maanpeittokasveina, vaikka vähässä valossa kukinta jääkin vaatimattomaksi. Meillä pensaiden lomassa ja kivipolun varrella kasvaa tuoksukurjenpolvea (Geranium macrorrhizum) ja matalaa peittokurjenpolvea (Geranium cantabrigiense). Kurjenpolvien vaaleanvihreät lehdet ovat syvään liuskoittuneet, ja kasvi tulee lehteen hyvin varhain keväällä. Matalat kurjenpolvet pysyvät kauniin mattomaisina koko kesän. Täpläkurjenpolven (Geranium maculatum) tummalehtinen ’Espresso’ -lajike sen sijaan kaipaa valoa ja sen rippeet pitäisi pian pelastaa valoisammalle kasvupaikalle.
DSCN9813_ABlog_22_2_A
Suosikkejani peippien laajassa suvussa ovat lähes kokonaan valkolehtiset hopeatäpäpeipit kuten ’Red Nancy’ ja ’White Nancy’ vaaleanpunaisine ja valkoisine kukkineen. Pihan puolivarjoisilla kasvupaikoilla peipit kukkivat hillitysti, mutta halusin nähdä miten kasvi käyttäytyy aurinkoisella kasvupaikalla ja istutin sitä viljelypalstalle. Kukinta oli toukokuussa ylenpalttista, mutta runsaan kukinnan jälkeen lehdistö ränsistyi nopeasti auringossa. Kukinnot kannattaakin leikata pois heti kukinnan jälkeen. Silloin kasvin tärkein ominaisuus eli valkoinen lehdistö pysyy kauniina, eikä kasvi myöskään karkaa pihapiirin ulkopuolelle. Peipit kuuluvat samaan huulikukkaiskasvien Lamiaceae-heimoon kuin luonnonvarainen kirjopillike, ja kukat ovatkin hyvin samanlaiset.
DSCN7211_A
Seitsemän vuotta sitten toteutimme naapuritaloyhtiön kanssa piharemontin, jossa taloyhtiöiden rajalla sijainnut lauta-aita poistettiin ja tilalle perustettiin noin 30 metriä pitkä ja pari metriä leveä istutusalue. Alueelle istutettiin pikkupuita, lehtipensaita ja perennoja, joiden joukkoon valittiin runsaasti maanpeittokasveja. Kitkeminen ja kastelu oli tarpeen vain parina ensimmäisenä vuonna, jonka jälkeen maanpeittokasvit ovat huolehtineet rikkakasvien torjunnasta, ja ne myös pidättävät kosteutta maassa. Ainavihanta pikkutalvio (Vinca minor) muodostaa yhdessä hopeatäpläpeipin kanssa kaunista vihreävalkoista mosaiikkia pensasalustoille. Se viihtyy niin auringossa kuin varjossakin, kunhan vain kasvualusta pysyy tuoreena.
DSCN7278_A
Valkotäpläimikkää (Pulmonaria saccharata) kasvaa pieni ala valkoreunakuunliljan alla. Tätä kasvia on jaettava ja lisättävä pihalle muuallekin, sillä jos lehdet ovat noin näyttävät, mihin kukkia enää tarvitaan? Pihalla on runsaasti lehtokotiloita, joille monet kasvit maistuvat. Maanpeittokasvit ovat saaneet olla kuitenkin lähes täysin rauhassa muutamia satunnaisia koemaistajaisia lukuunottamatta. Maanpeittokasvien vahamaiset tai nukkapintaiset lehdet eivät näytä olevan kotiloiden ruokalistalla. Seuraavien kuvien jättipoimulehti (Alchemilla mollis) ei ehkä kuulu varsinaiseti maanpeittoperennoihin, mutta se sopii hyvin myös tähän tarkoitukseen. Sen lehdille kerääntyvät neste- ja vesipisarat ovat vähintään yhtä somia kuin sirot kellanvaaleat kukat. Kukkavarret kannattaa poistaa heti kukinnan jälkeen, sillä myös jättipoimulehti tekee runsaasti siementaimia.
DSCN7507_A
DSCN7521_A
GOT IT COVERED

A small garden does not offer large vistas, so the eye is immediately drawn to the details instead. Many groundcover perennials provide lot of visual interest in a small space even at this time of year. The first changes I made in our garden was to remove the sad excuse for lawn on the north side of the building and replace it with groundcover perennials, which tolerate even deep shade. Japanese spurge and asarabacca were the first obvious choices. For the areas with partial shade, I have planted different varieties of spotted deadnettle, many of which have pretty silvery leaves. They go well together with the evergreen, shiny leaves of lesser periwinkle, which thrives everywhere provided the soil retains moisture. Geraniums flower best in a sunny location, but they form dense clumps of attractive foliage even in partial shade. The spotted leaves of lungwort look striking under large hostas, and lady’s mantle is pretty not just for its round leaves and delicate yellow flowers, but also for the droplets of water gathering on its leaves.

4 kommenttia artikkeliin ”MAANPINTA PEITTOON

  1. Erinomainen kooste maanpeitekasveista. Maanpeitekasveja kannattaisi suosia enemmänkin, sillä niiden avulla rikkaruohojen kitkeminen vähenee merkittävästi. Kunhan siis alussa jaksaa sen verran kitkeä, että istutetut maanpeitekasvit saavat voimaa kasvaa ja vahvistua. Meillä pikkutalvio on paikoin niin levinnyt, että sitä on jo riesaksi asti. Samoin taponlehti selviää yllättävänkin aurinkoisessa paikassa.

    1. Meillä varjoisalla pihalla nämä maanpinnan peittäjät ovat erityisen tarpeellisia. Kaikkiin valo-olosuhteisiin löytyy kyllä omansa, meillä vaan on erikoistuttu etupäässä varjopaikkojen verhoiluun!

  2. Erilaiset lehtimuodot ovat päässet tänä kesänä erityisesti oikeuksiinsa. Lehtien kauneus ei himmene sateisena eikä paahteisena kesänä. Kukinnan onnistuminen on aina vähän ilmoista kiinni, mutta lehtien kauneus ei ole ilmoista riippuvainen.

    1. Totta, lehtiperennat ovat ilona koko kesän säällä kuin säällä, ja lajeja ja lajikkeita riittäisi loputtomasti kokeiltavaksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s