LÄPIKUULTAVAA

DSCN9425_A
Blog_24_2_A
Myöhään syksyllä valo on kaikkialla pehmeää, lämmintä ja kullanhohtoista, niin erilaista kuin kevään kova ja armoton valo. Sinikuunliljojen suuret lehdet ovat kesällä tumman sinivihreät, mutta nyt ne hehkuvat lämpimän keltaisina. Vaahterat ja haavat pudottavat joka päivä pihalle uuden kerroksen lehtiä.
DSCN9493_A
Taloyhtiöpihalla on paljon sorapintaisia alueita ja käytäviä, joilta lehdet on syksyllä haravoitava, vaikka lehdet ovatkin runollinen näky leijuessaan hiljalleen alas puista. Vain pieni osa lehdistä mahtuu kahteen kompostikehikkoon, jonne niitä levitetään kerroksittain lämpökompostorissa esikypysyneen talousjätekompostin kanssa. Paljon lehtiä saa lisäksi mahtumaan pensaiden alle, ja kun keväällä levitän ohuen kerroksen valmista kompostia kuivien ja rapisevien lehtien päälle, katoavat lehdet pian olemattomiin. Muutama säkillinen saadaan loppusijoitettua kasvimaan katteeksi, ja pihlajan ja isotuomipihlajan lehtiä säästetään samoin muutama säkillinen lämpökompostorin kuivikkeeksi. Suurten puiden ympäröimällä tontilla lehtiä tulee kuitenkin niin paljon, että paljon on kuitenkin pakattava jätesäkkeihin ja kuljetettava kaatopaikalle, vaikka se niin harmilliselta tuntuukin. Suunnitteilla oleva piharemontti tuo toivottavasti vähän lisää kompostointitilaa.
DSCN8874_A
DSCN9411_crop2
Blog_24_1_A
Syksystä huolimatta mustilanhortensia ja köynnöshortensia eivät luovu kukistaan. Köynnöshortensian suuret laitakukat hapertuvat ja haurastuvat syksyn mittaan, mutta pysyvät kuitenkin kukinnossa koko talven. Muuten niin vaatimaton koivuangervo on muuttunut kirkkaan vaaleanvihreäksi ja näyttää hauskalta tummanvioletin purppuraheisiangervon vieressä.
DSCN9440A
Blog_24_3A
Kasvimaallakin on monta sinnikästä puurtajaa, jotka uhmaavat syksyä. Nukkapähkämöllä on niin paksu turkki, ettei se säikähdä viileneviä säitä, vaikka välillä kastuisikin. Vaaleanpunakukkainen komeamaksaruoho jatkaa sekin kukintaansa, ja lehtikaalilajike ’Red Russian’ tuottaa väsymättä uutta satoa. Se ei tiedä, että lehtikaalikiintiömme alkaa olla jo tältä kesältä täynnä. Tällä lajikkeella on kaunis vaaleanpunainen lehtiruoti, ja nyt myös lehtien laidat punertavat, joten kaunis kasvi kelpaisi hyvin kasvatettavaksi koristekasvien joukossa. Rannassa puiden lehdet keinuvat sateen piiskaamassa aallokossa, ja kesäpäivät saaren rantakallioilla tuntuvat jo kaukaisilta. 
Blog_24_4A


TRANSPARENT

I love the light in the atumn, for it is soft, warm and golden, so unlike the harsh and merciless spring light. Autumn turns the giant leaves of hostas pale gold, while maples and aspens spread a new carpet of leaves in the garden every day. However poetic the autumn leaves may look, the gravel paths need to raked and cleared. I try to compost and use as much of the leaves as possible as mulch. Unfortunately, there is not enough composting space, and we need to take a lot of leaves to the garden waste drop-off at the local landfill. Some garden plants just do not accept that the growing season is over: hydrangeas hold on to their pretty, though crisp and dry florets. In the herbaceous border on the allotment, pink sedums bloom, kale continues to produce fresh leaves, and the furry leaves of Lamb’s Ears look warm despite the rain. 

2 kommenttia artikkeliin ”LÄPIKUULTAVAA

  1. Niin kauniita kuvia jälleen. Pidän tosi paljon tuosta nukkapähkämöstä. Siinä on oiva kasvi aistipuutarhaan, sillä sitä on ihan pakko ohi kulkiessa kosketella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s