Vappu ja ihana Annabelle

Annabelle
Annabelle on vappuaamuna valmiina lähtöön, ja autoon lastataan myös saappaat, kuokka, harava ja muut tykötarpeet, simaa ja aamukahveja unohtamatta.  Viljelypalstalla odottaa aurinkoinen aamu, linnunlaulu ja täysin tuuleton ja lämmin sää. Edellisenä syksynä palstalle levitetyt kuivat lehdet rapisevat, kun muokkaamme perunamaan istutuskuntoon. Istutamme Annabellen aina Vappuna, ja satoa saadaan kesäkuun lopulla. Varsinainen varhaisperuna se ei ole, mutta maku on niin erinomainen ja satokausi pitkä, että odotus ei haittaa. Muutama päivä sitten näin ruokakaupassa ulkomailta tuotuja uuden sadon perunoita. Mietin, voiko niissä enää kuljetuksen ja varastoinnin jälkeen olla jäljellä sitä makua, jota varhaisperunalta on tapana odottaa. Miksi kaikkea pitäisi ylipäätään olla tarjolla kaiken aikaa, tai aina vain aikaisemmin?
Punasipulin istukassipulit
Raparperi ja valkosipulin versot
Punasipuleita istutetaan aina myös pieni määrä. Itsestään kylväytyneet valkosipulit ovat nousseet maasta jo pari viikkoa sitten ja maistuvat ihanan raikkaille. Versot kasvavat niin tiheässä, ettei niihin synny kunnon sipuleita, mutta versoja voi korjata useita viikkoja salaattiin. Raparperi on jotenkin hurja näky aina keväisin, kun ryppyiset lehdet alkavat ponnistaa maasta. Tämä raparperi sai siirron toiseen paikkaan, ja valtavan juurakon kaivaminen ja siirtäminen olikin melkoinen urakka.
Kevätesikko
Marskinlilja ja komeamaksaruoho
Kevätesikko kukkii mättäinä siellä täällä kasvimaan perenna-alueella. Palstanaapurilta jokin vuosi sitten lahjaksi saamani marskinlilja taitaa tänä kesänä kukkia ensimmäisen kerran. Sen juurakko on erikoinen, haaroittuva lonkero, ja kukintaa voi joutua odottamaan ainakin pari vuotta istutuksesta. Komeamaksaruohon mehevät lehdet puskevat myös esiin viime kesän varsien joukosta. Murustelen perennojen varret uuden kasvuston joukkoon ja kitken voikukan lehtiruusukkeita. Vihannesmaan ruutuja ei kannata vielä kääntää, jotta maa ei turhaan kuivuisi ennen kylvötöitä. Sen sijaan voi istua hetken taukopenkillä ja silmäillä ryytimaiden tilkkutäkkiä ja sinistä järvenselkää.
Viljelypalstalla

SUNDAY MORNING ON THE ALLOTMENT

A perfect Sunday morning, warm weather and birdsong: time to head to the allotment garden and plant the first potatoes and onions of the season. Supermarkets seems to sell imported new potatoes earlier and earlier every spring, but I doubt if they can taste the same as home-grown freshly dug potatoes.  We’ll have to wait until late June to harvest our own, but the taste and quality are always worth the wait. Rhubarb and fresh garlic leaves we’ll have soon plenty of and without any effort from the gardener. Still too early to prepare the vegetable patch, so there’s time just to sit on the garden bench and enjoy the view.

4 kommenttia artikkeliin ”Vappu ja ihana Annabelle

    1. Tänään oli unelmasää, mikäs tuolla oli kuopsutellessa. Piti vain malttaa jättää muu osa kasvimaasta rauhaan, eikä käännellä turhan aikaisin sen enempää kuin mitä tarvitsee. Nyt voi vielä ottaa rennosti, mutta kunhan toukokuu etenee, tahti kiihtyy.

  1. Upeita kuvia! Sinä saat hyötyviljelynkin näyttämään ihanan kauniilta. 🙂
    Annabelle on tosiaan hyvä peruna, mutta tänä vuonna meillä istutetaan taas Timoa. Ulkomaisia uusia perunoita ei osteta, vaan odotetaan suomalaisia. Oma uusi peruna, hieman voita ja ruohosipulia/persiljaa/tilliä… aah!
    Ihanaa kevättä!

    1. Kiitos, Sara! Ei sitä tosiaan uskoisi, miten hyvää se juuri maasta nostettu uusi peruna kesällä on. Nyt on herkkuhetket varmistettu. Hyvää kevättä myös sinulle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s