Pihapuuhia

Kevät
Ensimmäiset lämpimät päivät tulevat aina yllättäen. Eräänä aamuna huomaa, ettei ulko-ovella enää tarvitsekaan kietoutua talvivarusteisiin, ja iltapäivään mennessä varmuuden vuoksi mukaan otettu villatakki onkin jo turha. Pihalla kevät etenee vauhdilla. Aivan ensimmäiseksi silmut ja lehdet ilmestyvät sinikuusamaan (alla oikealla), ja pian se kukkii pienin vaaleankeltaisin kukin. Kukinta on melko vaatimaton, mutta kaarevine oksineen pensas on kauniin muotoinen ja se pärjää hyvin varjoisellakin kasvupaikalla. Muutama lämmin päivä saa vihdoin kaikki idänsinililjat kukkimaan ja yht’äkkiä vaahterakin on kukassa.Sinikuusama ja idänsinililja
Idänsinililja ja juhannusruusu
Pihalla kasvaa myös valkoista idänsinililjaa siellä täällä sinisten joukossa. Juhannusruusun silmut ovat  varhain keväällä kirkkaanpunaisia.

Helteisenä helatorstaina taloyhtiön pihatalkoissa touhusi kolmen kansallisuuden edustajia. Käsillä olevia töitä selviteltiin kahdella kielellä ja kolmattakin hieman tapailtiin. Tärkein talkootyö, vaikkakaan ei ehkä suosituin, on lämpökompostorin tyhjennys. Kompostorissa talven muhinut massa tuodaan puutarhakompostiin, johon lisätään kerroksittain kuivia lehtiä ja kompostimassaa. Viimeiseksi lisätään kerros lehtiä. Kuvassa näkyvistä kompostilaatikoista taaimmainen täyttyi viime syksynä, ja sen tyhjennämme istutusalueille ensi keväänä. Puutarhakompostin kokoaminen
Puutarhakompostin kokoaminen
Yleensä talkoopäivä kuluu pelkästään pihan ylläpitotöihin, mutta nyt perustimme uuden istutusalueen takapihan toisen parvekkeen eteen. Etukäteen arvelin, että työhön kuluisi parisen tuntia, mutta loppujen lopuksi kaivauksiin meni kahdelta talkoolaiselta tuplasti enemmän aikaa. Muutaman neliömetrin kokoinen alue oli puiden juurien läpitunkema ja täynnä kiviä. Kaivoimme maata pois noin 60 cm:n syvyydeltä, salaojitimme kaivannon kivillä ja vuorasimme sen juurimatolla. Seuloimme kaivannosta nousseesta maasta kivet ja juurenkappaleet mahdollisimman tarkoin pois ja lisäsimme siihen kompostia ja ostomultaa, jota oli hieman jäljellä pihalle aiemmin hankitussa jättisäkissä. Lopuksi lapioimme sekoituksen takaisin kuoppaan. Ennen kasvien istuttamista aion tarkistaa, löytyisikö toisen puutarhakompostin pohjalta jo valmista kompostimultaa ja lisään sitä istutusalueen pintakerrokseen.
Kasvualustan valmistaminen
Talkooporukan työnjohtaja, Jesse, rentoutui auringon lämmittämällä kivellä.
Kasvualustan valmistaminen
Kokonaan rikkaruohottomaksi vanhaa kasvualustaa emme varmaankaan saaneet, mutta alkukesästä täytyy olla tarkkana ja kitkeä kaikki rikkakasvien mahdolliset alut pois. Maa-ainesten varastointiin ei ole tontilla tilaa, joten tässä tapauksessa oli järkevämpää parantaa vanhaa kasvualustaa kuin hankkia uutta.

Kasvien valitseminen uudelle istutusalueelle tuottaa hieman päänvaivaa, sillä kasvien pitäisi sietää vaihtelevia olosuhteita. Osittain räystään alla sijaitseva alue saattaa lämpimänä kesänä olla kuiva, mutta rankkasateella katolta valuva vesi ryöppyää usein vesikourun ylitse suoraan maahan. Maa ei vietä poispäin rakennuksesta vaan rakennuksen seinustan suuntaisesti. Talvella katolta tietenkin putoaa lunta. Suurten puiden vuoksi valo-olot ovat puolivarjoiset. Osan perennoista pitäisi olla noin 120-150 cm korkeita, jotta ne tarjoaisivat parvekkeella oleskeleville näkösuojaa ja peittäisivät samalla parvekkeen avoimen alustan. Seinän väri on harmaa ja parvekkeen kaiteet ovat valkoiset, joten kukkakasvien väri voisi vaihdella valkoisesta vaaleanpunaiseen ja siniviolettiin, eikä jokin kontrastivärikään olisi pahitteeksi. Virginiantädyke ja rantatädyke saattaisivat ehkä viihtyä vaihtelevissa oloissa, samoin puna- tai komealuppio. Maitokello kukkii kauniisti ja pitkään pihallamme toisessa paikassa, mutta kestäisiköhän se vaihtuvia kosteusoloja? Kaikki ehdotukset kasvupaikalle sopivista kasveista ovat tervetulleita!
Vaahtera.JPG
Viikonloppuna lämmin sää jatkui, ja äitienpäivän aamu valkeni niin kauniina, että en millään olisi malttanut odottaa, että miesväki sai kahvipöydän valmiiksi. Kävelyretkellä parhaista näkymistä vastasivat nämä valtavat kukkivat puut: vaahterat ovat parhaimmillaan, samoin rannassa kasvava vanha kynäjalava, jota en muista ennen nähneeni näin runsaasti kukkivana.
Tahmelan kynäjalava

YARD WORK

The warm days never fail to surprise you. One morning you suddenly realize that you don’t have to wrap yourself in winter gear before you dare open the front door. All garden plants wake up at the sudden arrival of summer weather. Buds appear and burst open, blue and white scillas dot the garden and the maples wear a dress of bright chartreuse, the loveliest of spring colours. Every year we have a spring clearing day to prepare the garden for the summer. Leaves get raked, shrubs pruned, garden furniture taken out from storage and water hose installed. The kitchen compost is emptied by those who feel up to the task and layered in the compost bays with dry leaves. In a couple of years the compost is ready to be used as nutritious mulch in the garden. This year we also prepared a small new planting area. Preparing a few square meters for planting took quite a while because the soil turned out to be full of stones and tree roots. Once cleared of stones and roots we improved the soil by mixing in some kitchen compost and bit of shop-bought soil. Choosing the plants is tricky,  because under the eaves this spot may at times be very dry, but when it pours with rain it’s flooded. Large trees allow only dappled sunlight. I’m thinking of tall perennials in pale colours such as white and blue Culver’s root, speedwell, burnets, milky bellflowers… But before any of these are planted and mature enough to bloom, it’s time to go on a walk and enjoy the glory of the flowering trees all around.

4 kommenttia artikkeliin ”Pihapuuhia

  1. Olipas kivaa lukea teidän talkoosessiosta. Jessellä näyttäis olevan talkoo-ote kohdillaan😁. Haastavalle tuntuu tuo uuden penkin kukitus. Purppurapunalatva voisi olla yksi ehdokas.🌼

    1. Purppurapunalatva saattaisi olla sopiva, mutta se kelpaa hyvin lehtokotiloille, ja niitä meillä on runsaasti. Samalla alueella missä meillä vilisee kotiloita kasvaa myös virginiantädykettä ja maitokelloa, mutta niissä lehtokotilot eivät tunnu viihtyvän, siksi ajattelin kokeilla tähän niitä. Samoin sormivaleangervo paksuine lehtineen näyttää jäävän kotiloilta väliin.

    1. Kiitos, Sara! Istutusten sijainti ja sääolot tuovat paljon reunaehtoja kasvien valintaan. Viime talvi oli niin vaikea, että osa vanhoista luottokasveistakin on pahasti kärsinyt.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s