Kesäkoti kuntoon

Valkonarsissi
Kukkivat valkonarsissit toivottavat tulijan tervetulleeksi viljelypalstalle toukokuun lopun lämpimänä lauantaina. Palstalle tullaan aina keväisin kuin kesäkotiin ainakin. Ensin tutkaillaan, onko talven aikana tapahtunut mitään poikkeuksellista, sitten vähän siivotaan ja asetutaan taloksi. Monille vuokrapalstat ovat kuin toinen koti, jossa vietetään suuri osa vapaa-ajasta kesäisin. Kukin viljelijä hoitaa kesäkotiaan omien mieltymystensä mukaan. Yksi ahkeroi ja pitää kaiken aina järjestyksessä, toinen ottaa rennommin ja siivoaa harvemmin. Tuossa on palsta kuin leikkisä rokokoopuutarha, tuossa taas tiukan asiallinen aari suorine kylvöriveineen. Jollain palstalla käydään vain pikipäin kääntymässä, muutama näyttää jääneen kokonaan asukkaita vaille.

Talven aikana palstanaapureita ei tapaa, sillä kaikki asuvat eri puolilla kaupunkia. Keväällä kaikki ilmestyvät koloistaan kuin karhut talviunilta, tosin kevätauringossa vain silmiä siristellen, harvoin muristen. Sitten vaihdetaan kuulumiset, vertaillaan tulevan kesän viljelysuunnitelmia ja ennustetaan säitä. Meidän palstalohkollamme touhuaa konkareita, jotka ovat viljelleet maatilkkuaan jo kymmeniä vuosia, mutta joukkoon ilmestyy silloin tällöin myös uusia tulokkaita, useimmiten nuoria puutarhakärpäsen puraisemia ystäväjoukkoja tai perheitä. Jos on viljelypalstojen kasvillisuus monimuotoista, niin on viljelijäjoukkokin, ja se on osa koko puuhan viehätystä.
Valkonarsissi ja rönsyakankaali
Palstalla tutkin ensin perennamaan talvituhot. Salvia ja jalopähkämö taitavat olla mennyttä, mutta onneksi suurin osa perennoista ja kaikki pionit ovat selvinneet. Viime kesänä istuttamani ruokaparsa ja marjova kiinanlaikkuköynnös voivat mainiosti, vaikka niiden puolesta olin eniten huolissani. Narsissien alla kasvaa tummalehtistä rönsyakankaalia ja mansikkaa, joka jo kukkii. Perennamaassa kasvaa myös ruohosipulia, jonka maku on nyt parhaimmillaan. Somat kukkanuput pitäisi tosin leikata pois ennen kuin ne avautuvat, ettei kasvusto kellastu ennen aikojaan.
Ruohosipuli
Kasvimaalla
Viikonlopun illat kuluivat kunnostaessani vihannesmaata kylvökuntoon. Vihannesmaan muokkaaminen käy melko nopeasti, sillä vuosien mittaan maan rakenne on parantunut eloperäisen aineksen lisäämisen myötä. Lannoitteeksi jouduin tosin lisäämään pelkkää kanankakkaa, sillä kompostia ei ollut tänä vuonna käytettävissä. Jo aiemmin kävin siirtämässä raparperin toiseen paikkaan, ja se on toipunut siirrosta hienosti.
Kukkiva luumupuu
Lyhyt kotimatka sujuu hitaasti, sillä matkan varrella on pysähdyttävä ihailemaan muilla palstoilla kukkivia sipulikukkia ja siellä täällä kasvavia pieniä hedelmäpuitakin. Saappaat jalassa on hauska kahlata lopuksi rantapoukaman matalaan veteen ihailemaan veden yllä kukkivaa tuomea.
Pyhäjärvi

SECOND HOME

First visit to the allotment garden in the spring is like unlocking the door to the summer house after winter. For many allotment gardeners the small patch of land is like a second home tended just as lovingly as the proper home. All homes are different, and so are the allotment gardens – some clean and tidy, some less so, some shaped like artwork, some somber and practical. The patchwork of styles and the diversity among not just the plant world but also among the gardeners is what makes allotment gardening so much fun. I spent the weekend preparing my vegetable patch for sowing. The soil is now easy to work with as I’ve been adding lot of compost to it over the years. Assessing winter damage in the perennial border revealed that luckily all peonies and most of last summer’s additions, asparagus among them, have survived.

4 kommenttia artikkeliin ”Kesäkoti kuntoon

  1. Tämä on kaunis postaus. Sanoistasi huokuu rauha ja erilaisuuden kunnioitus. Melkeinpä kahlasin kanssasi rantaveteen tuomen tuoksun aistien.

    1. Kiitos, Between. Vuokrapalsta-alueet ovat hauskoja tilkkutäkkejä, ja meitä on siellä mukava joukko. Eristäytyä siellä ei voi, koska näissä kesäkodeissa ei ole seiniä. Lisäksi palstojen lähellä on asuintaloja, suosittu ulkoilureitti, uimaranta ja soutuvenepaikkoja, joten lämpiminä iltoina siellä voi olla aika kuhina. Meidän palstamme sijainti on kuitenkin mukavan rauhallinen. Mutta ei kaikki auvoa ole tietenkään. Paljon on unohdettuja palstoja, jotka ruohottuvat, ja samalla monet jonottavat palstaa vuosikausia. Pitkään hoitamatta olleet palstat täyttyvät tietenkin monivuotisista ja siementävistä rikkakasveista, ja nyt puron varresta levittäytyy peltokorte. Se olisi paha vastustaja, jos palstalle pääsisi. Rikkakasveja on joka tapauksessa aina, joten täydellisyyteen ei kannata pyrkiä, mutta sopiva tasapaino riittää 🙂

  2. Minullakin taisi jalokärhö tuhoutua talven aikana. Pitänee laittaa uusi. Sun kumpparit on kivat siinä yhdessä kuvassa, aivan kuin munakoisot!

    1. Ihanaa, munakoisokumpparit! Munakoiso onkin minun lempivihannekseni, mutta ilman kasvihuonetta en voi sitä kasvattaa. Onneksi on siis munakoisosaappaat 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s