Valoisat yöt puutarhassa

Purppuraheisiangervo
Mikä neuvoksi, jos ei ehdi hoitamaan puutarhaa päivisin? Ratkaisuja on tietenkin vain yksi: puutarhaa on hoidettava öisin. Ja mikä ilo onkaan viettää iltaöitä puutarhassa, kun purppuraheisiangervon kukat ovat yhtä vaaleanpunaisia kuin auringonlaskut, ja pikkujasmike tuoksuu ahomansikalle. Puutarhassa kasvaa muutama purppuraheisiangervo, joiden syvän violetit lehdet tuovat vaihtelua vihreyden keskelle. Kukkanuput ja kukat ovat hennon vaaleanpunaisia ja näyttävät ihanilta tummia lehtiä vasten. Sadetta kukat eivät harmi kyllä kestä, ja nyt parhaan kukinnan vei rankkasade. Hellepäivien lempeät illat ja  välillä raikkaan sateen nostattama maan tuoksu ovat tosin juuri ne syyt, miksi puutarha vetää tarhuria vastustamattomasti puoleensa.
Köynnöshortensia
Yksi puppuraheisi kasvaa lähellä köynnöshortensiaa, ja kasvien lehdet kasvavat toistensa lomaan. Köynnöshortensiassa viehättävintä ovat kukinnon keskustan pienet tähtimäiset kukat.
Pikkujasmike
Mistähän pikkujasmike on saanut huumaavan tuoksunsa? Englanninkielisessä maailmassa pensasta kutsutaan valeappelsiiniksi,  ’mock orange’, sillä sen kukat muistuttavat appelsiininkukkia ja ehkä jonkun mielestä tuoksuvatkin niille. Puutarhassa työskennellessä ei haittaa, jos oikeat työkalut ovat aina hukassa ja niitä etsiskellessä joutuu kulkemaan pikkujasmikkeen ohitse. Mitä useammin, sen parempi.
Pikkujasmike
Takapihan kunnostus jatkuu edelleen, vaikka nyt on enää jäljellä maanpeittokasvien siirtelyä ja lisäämistä. Vaikka piha on pieni, tuntui työmaa talvituhojen jäljiltä aluksi silti toivottoman suurelta. Vähitellen työt kuitenkin edistyvät, ja lapiota heilutellessa happi ja ideat virtaavat. Kesäkukkien istutteluun ei kuitenkaan ole ollut vielä aikaa, mutta kasvimaalta poimin mukaan pyöränkorin verran morsiusleinikkejä, jättipoimulehteä ja matkan varrelta vuohenputken kukkia.Kesäkukkia

6 kommenttia artikkeliin ”Valoisat yöt puutarhassa

 1. Voi miten ihanaa on lukea, katsella ja kuvitella puutarhuri siellä touhuissaan. Hyvin pääsen tunnelmaan mukaan🍀

 2. Tummalehtisiä pensaita ja perennoja en ole kovin paljon aiemmin harrastanut, mutta löydettyäni heucerat, tarve muihinkin lisääntyi kummasti.

  1. Erilaisia lehtivärejä ja -muotoja yhdistelemällä saa kyllä mukavaa vaihtelua istutuksiin, varsinkin jos puutarha on varjoinen ja kukkivien kasvien valikoima on rajallisempi, kuten meillä.

 3. Kyllä, kesäillat ja -yöt ovat mykistävän kauniita, ja maan ja kasvien tuoksut parempia kuin mitkään hajuvedet. 🙂
  Ihania, tyylikkäitä kuvia jälleen kerran.
  Kiitos kommentistasi! ”Gardenia” on italialaisista puutarhalehdistä suosikkini, ei ehkä käytännölisin, mutta inspiroivin ja kaunein. Minulla on niitä kymmenittäin odottamassa, että olisi aikaa niitä (nautiskellen) lukea.
  Happy gardening!

  1. Kiitos, Sara! Sepä ihanaa, jos on kymmenittäin lukemattomia lehtiä odottamassa. Sitten ei haittaa, vaikka välillä vähän sade ropisee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s