Piharemontin viimeinen silaus

Jaloängelmä ja komeakuunlilja
Taloyhtiömme pihaan viime syksynä valmistunut muuri-pergolarakenne on lopultakin saanut viimeisen silauksen. Loppukesän ja syksyn säät eivät suosineet ulkona tehtäviä maalaustöitä, mutta saimme kuin saimmekin sekä pergolan että muurin maalattua syyskuussa. Suunnitelmaani kuului alusta pitäen, että pergola maalataan saman väriseksi kuin taloyhtiön rakennusten ulkovuoraus ja muuri saman väriseksi kuin rakennusten sokkelit. Yhtenäisen värityksen tarkoituksena on saada uudet rakenteet sulautumaan olemassa oleviin asuinrakennuksiin, ja samalla yhdistämään kaksi rakennusta toisiinsa.
Muuri ja pergolarakenne
Yllä näkymä piha-alueelta, joka jää kahden kaksikerroksisen rakennuksen väliin. Portaat johtavat sisäpihalta alas pysäköintipihalle, jossa ovat autopaikat ja käynti autotalleihin.  Kaksi metriä korkea tukimuuri valettiin paikan päällä betonista, köynnöspergola rakennettiin kestopuusta, ja turvakaiteiksi asennettiin betoninraudoitusverkkoa. Raudoitusverkko toimii samalla kasvuun lähtevien köynnösten tukena, ja kun köynnökset saavat pituutta, ne ohjataan kasvamaan pergolan harjalle. Tavoitteena on, että köynnökset muodostavat aikanaan vihreän seinämän ja näkösuojan sisä- ja pysäköintipihan välille. Samalla muodostuu näkösuojaa naapuritonttien suuntaan.Kiinanlaikkuköynnös ja purppurakeijunkukka
Lumikärhö
Pergolan vierelle istutin lähinnä puuvartisia köynnöksiä, jotta köynnöspergola näyttäisi koristeelliselta talvellakin. Vanha kiinanlaikkuköynnös selvisi viimekesäisestä siirrosta ja pari kuukautta kestäneestä valeistutuksesta hyvin, ja on tänä kesänä tehnyt paljon uusia versoja suoraan rungosta. Vanhan kiinanlaikkuköynnöksen lisäksi istutin pergolan viereen myös yhden uuden laikkuköynnöksen, kolme imukärhivilliviiniä, köynnöshortensian, piippuköynnöksen ja kaksi lumikärhöä. Lumikärhön kukat ovat pienet, mutta toisaalta kärhö kukkii pitkään loppukesästä.
Kurjenmiekka ja pylväspihlaja
Muuri-pergolarakenne on suurin piirtein Z-kirjaimen muotoinen, ja ylös sisäpihalle muodostui muutaman kymmenen neliön suuruinen istutusalue. Uuden istutuksen rungon muodostavat köynnösten lisäksi pylväspihlaja,  kartiomarjakuusi ja syyshortensia.
Jaloängelmä 'Alba ja purppuraheisiangervo
Näiden lisäksi istutusalueella kasvaa kaksi pikkupensasta, valkokirjokanukka ’Ivory Halo’ ja purppuraheisiangervo ’Lady in Red’, joiden pitäisi kasvaa vain noin metrin korkuisiksi. Myös takapihalla kasvaa laikkukirjokanukkaa ja purppuraheisiangervoa, mutta siellä pensaat ovat suuriksi kasvavia lajikkeita.
Purppurakeijunkukka ja syyshortensia
Rotkolemmikki
Perennoiksi valitsin kasveja, jotka toistavat muun istutuksen värejä. Kirjavalehtinen rotkolemmikki ’Jack Frost’ ja tumma tarhakeijunkukka ’Cinnabar Silver’ sopivat hyvin samanväristen pikkupensaiden tuntumaan. Peittokurjenpolven matalat, pallomaiset mättäät peittävät tehokkaasti maanpinnan. Peittokurjenpolvea kasvatan viljelypalstan perennamaassa ja siellä se kukkii runsaasti. Palstalta riittää runsaasti jakotaimia myös pihaan, ja vaikka kurjenpolvet eivät kukikaan varjossa yhtä hyvin, niiden varhain keväällä puhkeavat heleänvihreät lehdet tekevät istutusalueesta nopeasti runsaan näköisen.

Uuden istutusalueen valoisimmassa kohdassa kasvaa myös ryhmä tummakurjenpolvia, joiden toivon kukkivan, sillä niiden suklaanruskeat kukat sopisivat hyvin muiden kasvien väreihin. Muita kukkivia perennoja ovat valkoisin kukin kukkivat tarhajaloangervo ’Brautschleier’ ja jaloängelmä ’Alba’. Ne menestyvät myös puolivarjossa ja niiden kukinta ajoittuu loppukesään. Tarhajaloangervo myös tuoksuu ihanasti. Syyshortensian vierellä kasvaa muutama pieni siemenestä kasvattamani punaluppion taimi. Punaluppion nappimaisten tummien kukkien tarkoitus on toimia kontrastina syyshortensian suurille kukinnoille.

Uuden istutusalueen varjoisimmassa kolkassa rakennuksen vierellä kasvaa lisäksi kotkansiipisaniaista, komeakuunliljaa ja maanpeittokasvina aina varmaa lehtotaponlehteä. Uuden puutarhahuoneen runko on minun puolestani siis valmis, ja nyt on köynnösten vuoro muodostaa huoneeseen vihreät, kukkivat seinät.
Muuri ja pergola

7 kommenttia artikkeliin ”Piharemontin viimeinen silaus

  1. Kaunis ja viimeistelty loppusilaus. Pidän kovasti valitsemistanne kasveista ja puutarha vain paranee köynnösten kasvaessa. Varmasti nostaa myös asuntojen rahallista arvoa, muista arvoista puhumattakaan.

    1. Kiitos! Köynnökset toivottavasti kasvavat nopeasti, sillä niillä saadaan lopulta vasta se huonemainen tila aikaiseksi. Aiemmin tuossa oli valtava terijoensalava, mutta nyt pergolan yli pitäisi jatkossakin tulla valoa pihaan. Ja aikanaan kun köynnökset ovat kasvaneet tiheiksi, niiden rungot näyttävät toivottavasti kauniilta talvellakin. Alapihan käytettävyys parani kyllä kertaheitolla heti, kun autopaikat väljenivät ja tuli myös kompostointitila muurin taakse. Laitan niistä joskus oman jutun.

  2. Upea lopputulos! Istuu tosi hienosti paikalleen, ihan kuin olisi aina ollut. Nyt kun muokkaan omaa pihaa mieleisekseni, luen suurella mielenkiinnolla näitä erilaisten istutusalueiden suunnitelmia. Kasvivalintojen tekeminen on ainakin itselleni vielä niin hankalaa! Mitkä sopisivat hyvin yhteen, täydentäisivät toisiaan, kukkisivat hieman eri aikaan, näyttäisivät hyviltä eri vuodenaikoina jne. Loputtomasti vaikeita kysymyksiä!

    1. Kiitos, Muusa! Sävy sävyyn rakennusten kanssa oli tässä olennaista, koska rakennelmat ovat melkein kiinni rakennuksissa. Kasvivalintojen tekeminen on kuin palapeliä tekisi, mutta elävää sellaista. Kasvupaikan vaatimukset kun ovat ensin selvillä, silloin valinnatkin on helpompi tehdä.

  3. Vitsi teillä on upean näköinen puutarha. Tuo on todella kiva tuo puupaalijuttu, tuo vähän tuollaista hienoa pylväsefektiä. Pitääpä ottaa itsekin mieleen, olisiko meidän pihalle mahdollista toteuttaa tuon tyylistä. Mekin ajattelimme aloittaa piharemontin vasta ensi vuonna, että nyt tässä loppuvuonna kaataisimme ylimääräiset puut ja kantojyrsisimme kannot pois, että olisi sitten puhdas pinta, mistä aloittaa ensi vuonna. Mutta vielä todella hienoa työtä ja nuo istutukset sopivat myös todella hyvin.

    1. Kiitos! Pergolarakenteesta on hyötyä, kun halutaan erottaa pihan toimintoja toisistaan ja saada köynnöksillä näkösuojaa. Meillä oli tarpeen yhdistää myös korkeuseroja, joten tarvittiin myös tukimuuri. Tsemppiä teille piharemonttiin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s