Ajatuksia lähiruoasta

Kesälauantaisin käymme usein torilla. Tampereella kaikki suuntaavat Tammelantorille, joka kuhisee väkeä. Värikkäät marja- ja vihanneskojut, kukkamyyjät ja toria reunustavat kesäravintolat ja -kahvilat vetävät kaupunkilaisia puoleensa. Torille tullaan viihtymään, tapaamaan tuttuja, hakemaan ensimmäiset uudet perunat ja tuoreet marjat ja vaihtamaan samalla muutama sana torimyyjien kanssa. Luulen myös, että aitoon tamperelaisuuteen kuuluu vierailla Tammelantorin mustamakkarakojulla ainakin kerran kesässä. Ruokaostosten tekeminen torilla on mielenkiintoista siksi, että usein ruoan voi ostaa suoraan tuottajalta tai valmistajalta. Ostan vihannekset ja marjat mieluiten myyntikojusta, jonka katoksessa komeilee viljelijän ja paikkakunnan nimi, sillä on mukava tietää, mistä ruoka on peräisin ja miten se on tuotettu. Oma aarin suuruinen viljelypalstani alkaa tuottaa satoa vasta heinäkuussa, joten torille on etenkin alkukesästä usein asiaa.

Ruoan tuottajien tapaaminen tuo aina tuttuuden tunteen, sillä olen itse maatilalta kotoisin. Silloin ei tosin ollut tarpeen pohtia ruoan alkuperää, sillä suurin osa syömästämme ruoasta oli omalta tilalta, lähialueelta tai ainakin kotimaasta peräisin. Omalla tilalla tuotettujen raaka-aineiden lisäksi ruokapöytään saatiin myös oman kasvimaan ja marjatarhan antimia. Vanhempieni sukupolvelle metsästys, kalastus, marjastus ja sienestys olivat lisäksi itsestään selviä harrastuksia. Arkiruoassamme ei varmaankaan ollut mitään poikkeuksellista, mutta ehkä raaka-aineiden laatu, tuoreus ja yksinkertainen valmistustapa tekivät ruoasta niin maistuvaa. Voi tosin olla, että perinneruokien valmistamisen taitavalla isoäidilläni ja puutarhanhoidosta innostuneella äidilläni oli osuutensa asiaan. Ehkä myös maalaistalon iso, puilla lämmitettävä leivinuuni ja ikivanhat valurautaiset padat ja pannut lisäsivät oman vivahteensa lapsuuden ruokamuistoihin.

Parin viimeisen vuoden ajan minulla on ollut tilaisuus palata taas ruoan tuottamiseen liittyvien asioiden pariin työskennellessäni pirkanmaalaisen maaseutuyrittäjyyden kehittämishankkeessa. Hankkeen päätteeksi olemme tehneet lähiruokajulkaisun, johon olemme haastatelleet pirkanmaalaisia maaseutu- ja elintarvikeyrittäjiä. Julkaisussa yrittäjät kertovat tarinoita työstään ja elämästään omalla äänellään ja kertaavat ilonaiheita ja haasteita valitsemansa urapolun varrelta. Haastattelumatkoilla kohtasin maatiloilla ja yrityksissä suurta innostusta ja paloa omaan työhön, peräänantamattomuutta ja sitkeyttä, sekä uskoa siihen, että paikallisen ruoan arvostus tulevaisuudessa edelleen kasvaa.

Kuluneen kesän poikkeuksellinen sää ja kuivuuden ja kuumuuden vaikutukset puutarhan hyöty- ja koristekasveihin ovat askarruttaneet kotipuutarhureita. Pitkä kuivuus vaikuttaa myös maatiloilla ravinto- ja rehukasvien satoihin, ja nykyisen kaltainen kesä jää tulevaisuudessa tuskin ainoaksi laatuaan. Ruoan ja sen raaka-aineiden maku, tuoreus ja tuotantotapa ovat monille kuluttajille yhtä tärkeämpiä, mutta myös ruokaturva noussee jatkossa puheenaiheeksi yhtä useammin. Lähellä tuotettu ruoka on hyvä valinta kaikista näistä syistä, ja siksi haluan tuoda asian esille myös täällä ”puutarhurin palstallani”.

Lähiruokajulkaisumme on ilmainen ja voit lukea sen alla olevasta upotuksesta tai tästä linkistä. Upeat kuvat ja taitto ovat Laine Magazinen tekijöiden Sini Ellenin ja Jonna Hietalan käsialaa. Sini ja Jonna ovat visuaalisen tarinankerronnan mestareita ja lopputulosta onkin nautinto selailla. Kuvat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa ja teksti on helpointa lukea koko ruudun tilassa:

__________________________________________________________________________________________
Parasta pöytään Pirkanmaalta -hankkeen (2016-2018) on rahoittanut Maaseutuvirasto ja rahoituksen on myöntänyt Pirkanmaan ELY-keskus. Hankkeen ovat toteuttaneet Ahlman, Ekokumppanit Oy ja ProAgria Etelä-Suomi/Maa-ja kotitalousnaiset ry. Julkaisussa esiintyminen on ollut yrityksille maksutonta. Kaikki julkaisun tuottamiseen osallistuneet tahot löydät julkaisun viimeiseltä sivulta.

Support your local farmer by buying local

This time I wish to resume writing a summary in English because of the special topic of this blog post. Exceptionally hot and dry weather this summer in Finland and elsewhere in Europe is having serious effects on farming and food crops. It is more important than ever to support local farmers and food producers to help them stay in business through a difficult year and possibly similar years to come.

During the summer months I enjoy visiting local food markets. My favourite market is packed with colourful stalls selling fresh fruit, veg and flowers, and street food cars and coffee kiosks line the busy market square. It is the most popular food market in town and people visit it not just for the fresh produce but also for the chance to meet friends and neighbours and maybe to have a chat with their familiar farmer or grower. Having spent my childhood on a farm I want to know where the food I eat and cook for my family comes from and how it has been grown or raised. It is easy to cook tasty food when the produce is fresh and of good quality, and I believe this was the secret of my grandmother’s and mother’s cooking which I remember enjoying so much as a child.

For the past couple of years I have worked for a project promoting local food and rural entrepreneurship in the Pirkanmaa region. During the project I had the pleasure of planning and co-writing a free e-publication which celebrates the region’s food growers and makers through interviews and seasonal recipes. I was impressed by the passion, perseverance and trust in the future of farming embodied by all the farmers and food makers I interviewed for the publication. Taste, freshness and provenance are issues many of us are interested in when we shop for food. In the future also food security will be one more good reason to choose local when grocery shopping at home or when travelling or on holiday.

The e-publication in the embed above is in Finnish only but even if you don’t read Finnish you may enjoy the beautiful photography by Sini Ellen and Jonna Hietala, the talented photographers and publishers of Laine Magazine. The Pirkanmaa region local food project was a joint project administered by the Ahlman Vocational School and funded by the Finnish Agency of Rural Affairs.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s