Kompostointia ja tulvivia kaupunkeja

LehtotaponlehtiMarraskuu on lopuillaan, ja viimein kosteat, sumuiset päivät ovat vaihtuneet pakkassäähän ja auringonpilkahduksiin.

Puutarhan tärkeimmät syystyöt on tehty jo lokakuussa. Lehdet on haravoitu ja kompostit täytetty, kukkasipulit istutettu ja pihakalusteet kannettu varastoon. Viljelypalstalta on korjattu viimeiset juurekset ja daalioiden mukulat on nostettu maasta ja pakattu sanomalehtipaperiin odottamaan uutta kevättä. Marraskuussa sää pysyi leutona, joten jatkoin pihatöitä. Kitkin rikkakasveja sorakäytäviltä ja perennojen siementaimia sieltä, minne en halua niiden leviävän. Keräsin kasvituet varastoon ja poimin pihalta tuulen lennättämiä koivunoksia.LumimarjaKissalla on tapana tarkkailla pihapuuhiani ikkunalla. Se haluaa myös ulos. Ulkona se teroittaa kynsiään koivun runkoon, kipaisee parilla loikalla alimmalle oksalle ja vaanii sieltä sinitiaisia. Eräänä päivänä huoltoyhtiön työntekijät haravoivat lehtiä viereisen kerrostalon pihalla. Toinen työntekijöistä huomaa kissan ja hymyilee sille. Hetken kuluttua hän käynnistää lehtipuhaltimen ja kortteli hukkuu hirvittävään meteliin, tiaiset pyrähtävät lentoon ja kissa ampaisee pakoon niin pitkälle kuin hihna antaa myöten.

Myöhemmin päivällä mylvivät koneet sammutetaan, lehdet kuljetetaan pois, ja nurmikenttä on virheettömän vihreä.RönsyansikkaLehtien haravointi on myös meillä tärkeimpiä pihan syystöitä. Lehtiä on haravoitava taloyhtiön sorakäytäviltä ja pysäköintialueelta useaan kertaan syksyn mittaan, sillä muuten ne jauhautuvat autojen ja askelten alla hienoksi muruksi, jossa rikkakasvit viihtyvät. Toistaiseksi työ on onneksi sujunut perinteisin välinein.

Takapihan nurmikolle kertyy pihlajan- ja koivunlehtiä, joista osan otan talteen lämpökompostorin kuivikkeeksi, ja loput lehdet huiskin nurmikolta istutusalueille ja pensaiden alle. Nurmikko ei kärsi, jos sinne tänne jää jonkin verran lehtiä, kunhan ne eivät peitä nurmikkoa liian paksuna kerroksena. Istutusalueilla perennojen kuihtuneet jäänteet ja pensaiden ja puiden lehdet murenevat keväällä nopeasti uuden kasvuston alle ja lisäävät kasvualustan humuskerrosta.

Osan lehdistä viemme läheiselle viljelypalstallemme ja muokkaamme lehdet keväisin maan sisään. Joudumme silti viemään pari lehtikuormaa myös jäteasemalle, sillä pienellä tontilla ei ole tarpeeksi tilaa kaikkien lehtien kompostointiin. Lehtien pussitus ja kuljetus jäteasemalle harmittaa minua aina, ja parasta olisi, jos kaikki puutarhan tuottama orgaaninen aines olisi mahdollista kompostoida omassa pihassa.

Talousjätekompostori ja puutarhajätekompostit sijaisevat uuden tukimuurin ja tontin raja-aidan välissä kätevästi vierekkäin. Talousjätekompostorissa kesän aikana esikompostoitunut massa ja osa lehdistä levitetään syksyisin kerroksittain puutarhajätekomposteihin. Kun puutarhakomposti on täyttynyt, se saa muhia rauhassa pari vuotta, ennen kuin levitän valmista kompostimultaa istutusalueille. Käytän sitä myös kesäkukkien istuttamiseen. Yhteen kompostikehikkoon mahtuu kuitenkin vain noin kuution veraan puutarhajätettä.PuutarhajätePuutarhajätteen kompostointia voikin miettiä jo siinä vaiheessa, kun valitsee pihalle istutettavia puita. Pieneen pihaan kannattaa istuttaa pienikasvuisia puita, jos tilaa kompostoinnoille on vähän. Näin säästyy paljon aikaa ja vaivaa, kun puutarhajätettä ei tarvitse kuljetella tontilta pois. Omaa kompostimultaa kannattaa kuitenkin aina valmistaa, sillä se vähentää tarvetta ostaa pussimultaa ja lannoitteita.KeijunkukkaMarraskuun lopun pakkaspäivät paljastavat kuihtuvien kasvien kauneuden: kuunliljojen paperinohuet, läpikuultavat lehdet, rotkolemmikin lehtien vahvan suoniston ja kotkansiipisaniaisten käpertyneet, ruskeat viuhkat. Marraskuun kalpeassa valossa lahoavien kasvustojen tummat ja haaleat värit pääsevät oikeuksiinsa. On vain katsottava tarkkaan.RotkolemmikkiPuutarha ja luonto laittautuvat talvilepoon, mutta puutarhan hoitajan ajatukset harhailevat kesän helteisiin päiviin, jolloin odotettiin turhaan sadetta. Istun kissan kanssa kotiportailla ja luen puhelimestani uutisia Etelä-Euroopasta, missä tulvii ja myrskyää. Selaan sosiaalisen median loputonta kuvavirtaa ja katselen, kuinka kaukana Italiassa merivesi nousee laguunista tutun kaupungin kaduille ja aukioille, se virtaa sisään kirkkoihin ja kahviloihin ja peittää vuosisataiset mosaiikit ja marmorilattiat.

Kaupungissa on muurien suojassa pieni puutarha, jossa kasvaa muratteja ja sypressejä. Puutarha on ehkä kauneinta mitä tiedän, mutta en näe onko se säästynyt. Myöhemmin näen aallonmurtajan ja rantatien, jotka kymmenmetriset aallot ovat huuhtoneet mereen. Kirjoitan vuoristossa asuvalle ystävälleni, ja odotan vastausta viikon. Lopulta hän vastaa ja kertoo olevansa turvassa. Luen italialaisen sanomalehden verkkosivuilta, että myrsky on kaatanut vuorten rinteillä 7000 hehtaaria metsää.

Olemme suuren muutoksen kynnyksellä, ja muutos tulee aikanaan ulottumaan myös pieneen pohjoiseen puutarhaan, jossa sinitiaiset pyrähtelevät pihapuissa.

Olen kirjoitellut tänne blogiin hajanaisia mietteitä pieneltä taloyhtiöpihalta, viljelypalstalta ja maalla sijaitsevasta lomapuutarhasta muutaman vuoden ajan. Kiitos lukijoilleni, että olette jaksaneet pysytellä mukana, vaikka tänä vuonna kirjoittamisen tahti on hidastunut ja muuttunut entistä epäsäännöllisemmäksi. Blogin ilme vaatii jo virkistystä ja valokuvaustaidoissakin olisi kehittämistä, mutta ennen kaikkea sisältö kaipaa uutta näkökulmaa.

Kävin äskettäin kuuntelemassa paneelikeskustelua ilmastonmuutoksesta, kuluttamisesta ja tulevaisuudesta. Yksi panelisteista kuvaili planeettaamme kutsumalla sitä pallonmuotoiseksi puutarhaksi. Opimmeko huolehtimaan yhteisestä puutarhastamme ratkaisee sen, millainen tulevaisuutemme on.

Nyt on marraskuinen sunnuntaiaamu, ja toivon, että pieni puutarhani saisi suojakseen paksun kerroksen lunta.Hortensia ja jaloangervo

 

2 kommenttia artikkeliin ”Kompostointia ja tulvivia kaupunkeja

  1. Ilmastomuutos on vakava asia ja toivoisin yhä useampien ihmisten siihen myös vakavuudella suhtautuvan. Liian usein törmää vähättelyyn ja suoraan kieltämiseen. Emme me täällä pohjoisessa negatiivisilta ilmiöiltä välty. Ja mitä iloa olisi lämmöstä ja kauniista kasveista, jos koko ympäröivä maailma on kuolemaisillaan.
    Minusta kuvasi ovat aina kauniita ja taidolla valittuja. Luen blogiasi mielelläni, postaat sitten usein tai harvoin.
    Mukavaa viikkoa sinulle!

    1. Kiitos kommentistasi, Between! Viime kesän ja syksyn ääri-ilmiöt ja viimeistään IPCC:n raportti varmaan herätti monet. Ilmastoa koskevat muutokset eivät tunnusta valtioiden rajoja, joten kaikkien maiden pitäisi olla päästötalkoissa mukana. Onneksi kansalaiset alkavat aktivoitua monissa maissa ja vaatia hallituksiltaan nopeampia toimia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s