Kukkiva maa – la terra fiorita

Tänä keväänä puut ja maa peittyivät kukkiin. Kun kylmä sää viimein väistyi, puhkesivat kotipihan koristeomenapuut ylenpalttiseen kukintaan. Tuikitavallisen ’Makamik’-lajikkeen hempeän vaaleanpunaiset kukat olivat kauniimpia kuin koskaan. Kukat ovat avautuessaan hieman tummempia, mutta vaalenevat sitten melkein valkoisiksi.

Kotipihalla kukki valtoimenaan myös koristeomenapuulajike ’Royalty’, jonka kukat ovat syvän tummanpunaiset. Pihan eteläpuolelta kaadettiin viime kesänä suuri vaahtera, ja lisääntynyt valo on selvästi vaikuttanut kukinnan runsauteen. Lehtien väri muuttuu tumman violetiksi kukinnan jälkeen, ja siksi puu on koristeellinen koko kasvukauden.


Kun ’Royalty’ varistaa terälehtiään, voi aamulla pihan poikki rientäessään kuvitella asuvansa kuin jossain kaukaisessa, eksoottisessa puutarhassa!

Särkynytsydän kuuluu jokaiseen kevääseen. Sen hennot versot kasvavat nopeasti korkeutta ja kaareviin kukkavarsiin ilmestyy pian sydämenmuotoisten kukkien helminauha. Jokaisessa puutarhassa pitäisi kasvaa särkynytsydän, sillä vaikka se on tuttuakin tutumpi, sen poikkeuksellisen muotoiset kukat ovat vuosi vuodelta ihmetyksen aihe.

Narsissit ovat huolettomia kevätkukkijoita ja menestyvät vähällä hoidolla. Niiden sipulit eivät tunnu olevan arkoja kesäkosteudelle ja niitä tarvitsee jakaakin harvoin. Narsissi ’Thalia’ on kokonaan valkoinen.

Viljelypalstalla kasvaa valkoisia runoilijanarsisseja ja niiden seurana kukkii samaan aikaan tumman violetti tulppaani ’Black Parrot’. Yhdistelmä on parhaimmillaan iltahämärässä, kun tulppaanit näyttävät miltei mustilta.

Kotipihalla kevään raikkaan vihreyden joukossa purppuraheisiangervo toistaa ’Royalty’ -koristeomenapuun tummaa lehtiväritystä. Lajike on matalakasvuinen ’Lady in Red’.

Kulunut kevät on ollut erilainen kuin kaikki muut, eikä aika ole tuntunut riittävän millään kaikkiin askareisiin, jotka tavallisest kuuluvat kevääseen.

Kesäkukkien sijaan nappasin taimistolta jo useita viikkoja sitten mukaan purppurakeijunkukan taimen, joka odottaa vieläkin kunnollista istuttamista. Ehkä viimeistään syksyllä ehdin istuttaa sen kukkamaahan muiden perennojen joukkoon.

6 kommenttia artikkeliin ”Kukkiva maa – la terra fiorita

  1. Ihanat kukat! Minulla kukkii myös särkynyt sydän ja ajattelen siitä ihan samalla tavalla kuin kirjoitit. Alppiruusu kukkii myös komeasti tänä vuonna. Pitäisikin kirjoittaa omaan blogiin jotain.

  2. Jännä, miten joka vuosi joku kasviryhmä on ikäänkuin estradilla. Tänä vuonna näyttää olevan koristeomenapuiden vuoro esittäytyä. Meillä Royalty ja Aamurusko jo lopettavat, mutta Musta Rudolf aloittaa.

    Älä huoli, pärjää ne perennat kesän purkissakin. Monena kesänä olen jopa istuttanut perennoja ja kärhöjä kesäksi ruukkuihin ja siirtänyt sitten syksyllä maahan. Kesällä on hyvää aikaa pohtia niille sopivia paikkoja.

    1. Näin näyttää olevan, Between. Viime kesän lämpö taisi varastoitua kukkasilmuihin. Musta Rudolf kuulostaa mielenkiintoiselta, enpä ole siitä ennen kuulluutkaan.

  3. Oih, ihania kuvia ja tunnelmia. Mitään muuta ei juuri nyt tekisikään mieli touhuta kuin piha-kukka-istutus-kasvatus-nuuhkimis-ja kättensätöiden ihailujuttuja 😍🍃🌿🌱

    1. Kiitos, Merja! Joskus parhaimpaan puutarha-aikaan tuntuu tapahtuvan kaikki kerralla, ja toivoisi, että aika hetkeksi pysähtyisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s