Singin’ in the Rain – laulavat sadepisarat

Kaikki muistavat varmaankin sen vanhan elokuvamusikaalin, Laulavat sadepisarat, jossa Gene Kelly tanssii sateisella kadulla ja laulaa ’Singin’ in the Rain’? Samanlainen riemu syntyi, kun pitkän ja kuivan heinäkuun jälkeen vihdoin satoi. Mikä tuoksu, mikä raikkaus, mikä onni! Olisin voinut tanssia koko matkan kasvimaalle – ellen kulkisi sinne polkupyörällä! Tänä kesänä kasvimaa oli kasvanut lähes kokonaan kantoveden avulla. Kannoin järvestä kastelukannuilla vettä kasvimaalle melkein joka ilta ainakin sata litraa, mutta vesi tuntui hulahtavan kuivaan maahan ja katoavan saman tien. Vasta kunnollinen, pitkään kestänyt sade sai kasvimaan kukoistamaan. Juuri nyt kaikki on parhaimmillaan: kaikki on vihreää, rehevää ja satoa voi kerätä päivittäin.

Kaikki kurpitsat tarvitsevat paljon vettä. Kasvimaalla ei ole paljon tilaa, joten joka kesä tekee mieli kokeilla erilaisten kurpitsoiden kasvattamista. Kompostilaatikossa kasvaa myskikurpitsa ’Futsu Black’, joka ojentelee versojaan viereen parkkeeratun kottikärryn päälle. Lajikkeen on tarkoitus kasvaessaan muuttua ensin tummanvihreäksi ja sitten melkein mustaksi.

Kasvimaalla on myös hauska kasvattaa vihanneksia, joita ei kaupasta saa. Punarevonhännän Viridis-lajikkeella myös pitkät, riippuvat kukinnot ovat vihreät. Punarevonhännän lehtiä käytetään kuten pinaattia. Lehdistä tulee hyviä nopeasti keitettyinä tai höyrytettyinä, eikä mausteeksi tarvita muuta kuin hyvää öljyä, suolaa ja vähän sitruunamehua. Harmi vain, että myös kirvat rakastavat pehmeitä lehtiä. Osa kasveista tuntuu kelpaavan kirvoille hyvin, ja osan ne jättävät täysin rauhaan. Olen suihkuttanut lehtiä nokkosvedellä kirvojen torjumiseksi.

Ei kesää ilman lehti- ja palmukaalia! Palmukaali sinivihreine lehtineen tuo mukavaa väriä kasvimaalle, ja näyttää houkuttelevalta vaaleanvihreiden vihannesten joukossa.

Punarevonhännän lisäksi tämän kesän uusi tulokas kasvimaalla on punainen tarhamaltsa. On myönnettävä, että kylvin sitä vain värin vuoksi. Maku on kypsennettynä mieto ja miellyttävä. Tarhamaltsa alkoi heinäkuun kuuman kauden aikana kukkia nopeasti, mutta aion kasvattaa sitäkin uudelleen, ehkä tämän kesän omista siemenistä, jos ne ehtivät kypsyä.

Kasvimaan kukkavalikoimaan kuuluu tänä kesänä hajuherne ’Wiltshire Ripple’. Se kasvoi niin verkkaisesti, että olin jo luopua toivosta nähdä sen kukkivan koko kesänä. Mutta nyt versot ovat täynnä ihanalle tuoksuvia kukkia. Lajike sopii hyvin yhteen tummanviolettien daalioiden kanssa.

Kosmoskukkien lajikkeita on loputon määrä, ja nekin ovat loppukesällä parhaimmillaan. Kylvin kasvimaalle vihannesten joukkoon sekoituksen, jossa on tumman ruusunpunaisia, valkoisia ja punavalkoisia kukkia. Viehättävin on mielestäni kuvassa keskellä näkyvä ’Cosimo Collarette’.

Kuivana kesänä katteet vähentävät kosteuden haihtumista kasvualustasta. Olki olisi parasta ainesta kasvimaan käytävien kattamiseen, mutta sen puuttessa kuiva heinäkin käy hyvin. Sen ansiosta kasvimaan käytävillä on mukava kävellä ja lehtivihannekset pysyvät puhtaina.

Veden kantaminen kasvimaalle on kovaa työtä ja välillä on pidettävä lepohetkiä. Kasvimaalla on kaksi kompostikehikkoa, joista toisessa kasvaa tänä kesänä kurpitsoita. Kompostilaatikoiden muodostamaan kulmaukseen muodostui kuin luonnostaan sopiva taukopaikka. Siitä on mukava katsella punajuurten, retikoiden, härkäpapujen ja tuulessa huojuvien tillien takana avautuvaa järvimaisemaa.

Kasvimaiden vaiheilla elelee kaikkien rakastama Sulo-Vili. Rantakorttelin kuningas rakastaa sekin auringon lämmittämiä, heinillä ja kuorikkeilla päällystettyjä käytäviä.

Kasvimaaviisiitin päätteeksi voi nauttia annoksen aaltojen loisketta ja ihastella ilta-auringon viimeisiä säteitä, ja parhaimmassa tapauksessa järven yli vyöryviä tummia sadepilviä, jotka saavat vihannekset kasvamaan ja kasvimaan kukkimaan.

4 kommenttia artikkeliin ”Singin’ in the Rain – laulavat sadepisarat

  1. Kasvimaan hyötyihin kuuluu myös estetiikka. Tykkään mangoldista syötynä, mutta kasvatan sitä myös sen kauniin punaisen ulkoasun vuoksi.
    Tämä postauksesi on jotenkin ihastuttava ylistys kasvimaan kauneudelle ja myös sateelle. Kuinka mukavaa onkaan ollut saada viikon aikana kunnon sateita, sillä maa on taas kärsinyt ankarasta kuivuudesta.
    Mukavaa elokuun viimeistä viikkoa sinullel

    1. Kiitos, Between! Sade sai kasvun viimein oikein ryöpsähtämään silmissä kasvimaalla. Piha onkin toinen juttu, siellä eivät vielä nämäkään sateet ole auttaneet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s