Joulua etsimässä

Potkukelkka rekiryijy

Lapsuudesta tutussa joululaulussa pohditaan, mitä tapahtuisi, ellei jouluna tulisi lunta? Pienenä huolestuin tosissani siitä mahdollisuudesta, että joulu olisi lumeton eikä joulupukki pääsisi aattoiltana käymään ja lahjoja jakamaan. Huoli oli kuitenkin turha: jokainen joulu pohjoissavolaisella maaseudulla oli lunta tulvillaan, joulupukki pääsi aina perille ja tarvitsi punaisen nutun sijaan jopa paksun lammasturkin pysyäkseen lämpimänä paukkuvassa pakkasessa.

Joulutunnelmia

Muutettuani pois lapsuudenkodista joulun lumous särkyi, eivätkä joulun rituaalit lahjoineen tuntuneet enää tärkeiltä. Ensimmäisen joulun poissa kotoa vietin lumettomassa ja ruuhkaisessa Lontoossa. Pienen maalaiskylän jälkeen suurkaupungin ihmisvilinä oli kiehtovaa ja jouluperinteetkin erilaisia: englantilaisilla oli tapana lähteä jouluaattona pubiin tai muuten juhlimaan.

Opiskeluvuosina vietin monenlaisia jouluja milloin missäkin: kiireisiä jouluja satunnaisissa töissä taskurahaa hankkimassa, tunnelmallisia jouluja pyhiksi hiljentyneessä Helsingissä, valmiin joulun kylpylässä, kaverijouluja, ja jouluja jolloin epäilin koko touhun mielekkyyttä. Vasta oman lapsen syntymä sai minut taas kiinnostumaan joulunvietosta perinteisin menoin. Lapsuudenkodistani tuli poikani mummila, jossa joulun käsikirjoitus pysyi muuttumattomana ja toistui kellontarkasti samanlaisena vuodesta toiseen.

Nyt lapsi on jo aikuinen, eikä mummia enää ole. Tämän joulun vietämme kotona kaupungissa ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen, ja se on taas erilainen kuin kaikki aiemmat joulut.

Juuri ennen joulua tulen vielä käymään äidin talossa, nyt niin hiljaisessa. Kaikkialla on lunta, kuten aina ennenkin. Kiipeän vanhan aitan yläkertaan. ’Joulupukin’ lammasturkki on kadonnut, mutta löydän vanhan rekiryijyn, jolle ei ole ollut käyttöä yli puoleen vuosisataan. Kauan sitten joku on nähnyt paljon vaivaa ja kirjonut ryijyyn kultaisia kelloja ja piparkakkusydämiä ja solminut villalangoista tupsuja, joista vain yksi on jäljellä.

Vanhat tekstiilit

Otan ryijyn mukaani ja muistelen isoäidin ja äidin tarmokkaita joulusiivouksia – joiden tarpeellisuuden päätin unohtaa heti kun muutin pois kotoa. Nyt annan ryijylle ja vanhoille villahuoville lumikylvyn ja ripustan ne pyykkinarulle tuulettumaan isoäidin ohjeiden mukaan. Siinä ne ovat, vierekkäin kuin vuosikymmenet, kirjavina ja värikkäinä vaikka hieman haalistuneina ja repaleisina, kuin muistot. Niissä ovat pimeät talvi-illat, aurikoiset kesäpäivät pihapuun alla, souturetket, saapumiset ja lähdöt.

Villahuopa

Vaikka äidin talossa ei enää ole asukasta, ei talo ole kuitenkaan tyhjä: se on nyt muistojen varasto, kaihon huvila.

Ennen kuin lähden takaisin kaupunkiin, haen huovat takaisin sisälle ja laskostan vuosikymmenet tuolille siistiin pinoon. Muistan jättää pikkulinnuille tarpeeksi ruokaa, painan oven takanani lukkoon, ja lähden viettämään keskitalven juhlaa toisaalle.

Hyvää joulua kaikille, sellaista kuin aina ennen, tai aivan uutta!

4 kommenttia artikkeliin ”Joulua etsimässä

  1. Olipa mukavaa luettavaa, kuin satua, mutta silti totisinta totta. Piti lukea kahteen kertaan. Oikein Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta.
    Terveisin Tuula

  2. Itku ja kaihomielihän siinä tuli muistojen ihanaa tarinaa lukiessa. Pukin turkki piirtyy mieleen ja ne ihanasti koristellut valtavan isot joulukuuset. Lämpöistä joulua Ritva 💖

    1. Voi sentään, joulumuistelot saavat helposti tunteet pintaan. Ja ne joulukuuset näyttivät aina niin pieniltä metsässä, mutta yllättivät aina kun ne tuotiin sisälle! Tänään käydään katsomassa, jos löydämme torilta tarpeeksi pienen kuusen tänne Tampereen kotiin. Ihanaa joulua, Merjaseni!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s